Delimiter Image
PUBLISHING

Škola Anglian je započela i izdavačku delatnost i objavila
svoju prvu knjigu,
rečnik ilustrovanih idioma
'ON THE TIP OF YOUR TONGUE'
(Navrh jezika).

Autori knjige su:

  • Božidar Nikić, profesor engleskog jezika u školi Anglian,
  • Ana Petrović, ilustrator i učenica naše škole.

Knjiga je namenjena srednjoškolcima, odraslima, a posebno onima koji se spremaju za Cambridge ispite.

Knjiga sadrži 300 idiomatskih izraza engleskog jezika, od čega je 100 idioma ilustrovano izrazito atraktivnim ilustracijama koje objašnjavaju njihovo značenje. Pored svake ilustracije nalaze se definicije idioma, primeri njihove upotrebe i vežbanja koja su podjednako korisna za samostalan rad kao i za rad na časovima engleskog jezika u školi.

Idiomatski izrazi postoje u svakom jeziku. U maternjem jeziku upoznajemo ih spontano i ne doživljavamo ih kao nešto što treba posebno učiti. Međutim, oni kojima srpski jezik nije maternji neće lako razumeti šta znači kupiti mačku u džaku, biti na tri ćoška ili progledati nekome kroz prste. Dakle, samo poznavanje pojedinih reči koje čine neki izraz ne garantuje nam da ćemo razumeti njegovo značenje. Stoga smo u našu knjigu uvrstili najčešće upotrebljavane idiomatske izraze u engleskom jeziku – svi oni koji uče engleski, kao i oni koji ga već dobro znaju, odmah će ih prepoznati u knjigama, filmovima i serijama, u razgovorima sa izvornim govornicima.

Ideja za nastanak ove knjige pojavila se tokom takmičenja u poznavanju idioma koje smo organizovali za polaznike naše škole. Učenicima su najviše pažnje privukli idiomi koji su bili ilustrovani, a njih su i najbrže zapamtili. Budući da je poznavanje idioma izuzetno važno, a da je malo ilustrovanih priručnika koji se odnose na ovu tematiku, nadamo se da će knjiga On the Tip of Your Tongue mnogima biti od koristi.